Handbal

Handbal is een fysieke, snelle, passionele, dynamische en verrassende teamsport waarbij de spelers technisch en creatief zijn. Lichaamscontact wordt bij handbal dan ook niet geschuwd. Handbal is een teamsport dat gespeeld wordt met 6 spelers en 1 keeper. Het is de bedoeling de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet. Er staat een verdediging voor je die het jou zo moeilijk mogelijk maakt. Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en bewegelijke sport mag (gelukkig) onbeperkt gewisseld worden.

 

Een aantal spelregels:

Je mag 3 passen lopen.
Je mag de bal 3 seconden in de hand houden.
Je mag niet stuiteren, de bal vasthouden, en dan weer stuiteren.
Je mag niet in het doelgebied van de keeper staan.

 

Zaalhandbal wordt binnen gespeeld op een veld dat bestaat uit twee speelhelften met aan weerszijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is simpelweg meer doelpunten te scoren dan de tegenstander.

 

Aanval
Wanneer je in balbezit bent, moet je de bal in het doel van de tegenstander gooien. Dit kan bijvoorbeeld door over de verdedigers heen te gooien, de man passeren of door te springen en tegelijkertijd te gooien.

 

Verdediging
Het doel van het verdedigen is om in balbezit te komen, zonder dat er gescoord wordt. De spelers staan naast elkaar op de cirkel (het keepersgebied). Als de aanvaller springt, dan spring je mee om de bal te blokken. Als de aanvaller jou probeert te passeren, houd je hem tegen. De keeper is het hoofd van de verdediging. Hij geeft aanwijzingen. Een keeper houdt gemiddeld 30% van de schoten tegen. Handbal is een snelle sport, waarbij veel doelpunten vallen.
De verschillende competities zijn als volgt naar leeftijd ingedeeld: mini’s van 5 t/m 7 jaar, E-jeugd van 8 t/m 10 jaar, D-jeugd 10 t/m 12 jaar C-jeugd 12 t/m 14 jaar, B-jeugd 14 t/m 16 jaar, A-jeugd 16 t/m 18 jaar en de senioren 19 jaar en ouder. Bij de Mini’s en de E-jeugd worden door de bond geen standen bijgehouden. Meedoen is in deze categorie belangrijker dan winnen.